Wednesday, 11 January 2017 14:17

Za vas piše Nikola Čanak: N.A.K. – OPTIMIZACIJA SVESTI I PODSVESTI

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Svakodnevno smo svedoci činjenice da, u manjoj ili izraženijoj meri, svoje ponašanje podčinjavamo navikama i njihovim skupovima – paradigmama. Navike su naši uslovni refleksi, stečeni svesno ili nesvesno, tokom života, u interakciji sa iskustvom, okruženjem, vaspitanjem, obrazovanjem... Jednom reči, one predstavljaju skup naših automatizama, neretko pokopanih daleko od naše svesnosti.

 

Iako je osobina da životne rutine transformiše u navike, data čoveku da bi se oslobađao za više nervne delatnosti kao preduslove ličnog i kolektivnog napretka, većina ljudi robuje ovoj osobini u formi limitirajućih paradigmi i „zona konfora“.

Kako živimo u bivalentnom svetu, dosada pomenuto može biti ocenjeno i kao mana, ali i kao kompetitivna prednost onoga ko zna i ume da iskoristi ovu ljudsku osobinu, odnosno „manu“. Naime, kako se sve, što se u vremenu ponavlja, transformiše u naviku i kako naša podsvest ima tendenciju da se „lepi“ za navike koje joj donose pozitivne emocije (zadovoljstvo), a udaljavaju je od negativnih (bol), korišćenjem ovih osobina, moguće je svesno kreirati navike i paradigme po sopstvenom nahođenju, u željenom vremenu i sa ciljanom namenom.

Fenomen uslovnih refleksa nam je svima poznat. Istovremeno, tu je i činjenica da, između ostaloga, ljudski mozak u svom „starom“ delu (arhicefalon) sadrži i elemente animalnosti (centre straha – Amigdalea, npr.). Otuda je, kolikogod to vulgarno izgledalo, moguće „dresirati“ ljudski mozak u smislu željenog ponašanja. Na žalost, ogromna većina čovečanstva robuje „dresurama“ koje su isključivo došle spolja (od okruženja, roditelja, učitelja....), te stoga ne treba ni da čudi činjenica da se 97-98% čovečanstva ponaša reaktivno, odnosno – animalno, jer to je prirodna posledica te, spoljne „dresure“.

Da bi čovek suštinski bio slobodan, neophodno je da se oseća srećno i zadovoljno. Da bi se pojedinac osećao srećno i zadovoljno, neophodno je da onih 5-6% svega onoga što mu čini suštinu života bude ispunjeno sopstvenim izborom opredeljenih navika i za njih atribuiranih pozitivnih emocija. Ovo je suština onoga što čoveka čini čovekom, a naziva se „slobodom izbora“. Njeno svesno korišćenje je značajno olakšano korišćenjem pomenutih saznanja, kao tehnike koja se u stručnom i naučnom svetu naziva neuroasocijativnim kondicioniranjem (N.A.K.), a iz koje su, u komercijalne svrhe, razvijene razne tehnike tipa N.L.P., Silva metoda i sl.

O ovome, mnogo više i konkretnije na celodnevnom seminaru koji će se, u organizaciji  „Educom-a“, održati u Beogradu 4.2.2017.

Vaš dr Nik

Iduće nedelje čitajte: INTRAPERSONALNA I INTERPERSONALNA KOMUNIKACIJA

 

Read 596 times Last modified on Wednesday, 11 January 2017 14:25

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...